Vin & Mad

And til singler og duoer

Dagligvarehandelen er ikke altid venlig overfor singler og duoer. De fleste pakninger i kølediskene er beregnet til fire personer eller endnu flere. Det er ikke spændende at stå med en bøf i overskud, som sandsynligvis lander i fryseren. Husker man den så bagefter? Især ved højtiderne er den gal med traditionerne og antallet ved bordet. Man laver jo ikke andesteg til en, og det er også rigelig bøvlet til 2 personer. DR-P4/Syd/Esbjergs gastronomiske tvillinger (Mikael Holm & Hans Jørgen Iversen) blev sat på opgaven: Kom med en opskrift på and til en eller to personer. De gjorde de så lørdag morgen den 21/12.2013 klokken 8.15, hvor du kunne høre, hvordan det lod sig gøre uden stress og jag. Her følger opskiften og vinen der passer rigtig godt til.

Stegt andebryst med kvædepuré, svampe, råmarineret kål & sauce med lune krydderier. (2 personer) Af Mikael Holm,Fakkelgaarden.

1 stk. berberi andebryst, 2-3 kvæder, 100 gr. sukker, 100 gr. blandede svampe, 50 gr hvidkål, rapsolie, sherryeddike, mandler & puløg.

Sauce: 1 dl. rødvin, 3 dl. andefond,1 stk. skalotteløg, svamperester fra ovenstående, 50 gr. smør & krydderier (nellike, kardemomme, kanel & stjerneanis).

Skalotteløg, svamperester og krydderier sauteres let i smør. Rødvinen tilsættes og reduceres til 1/3 del. Andefond tilsættes og reduceres yderligere til passende kosistens. Saucen sigtes og monteres med kolde smørtern. Smages til med salt, peber og citronsaft.

Kvæder skrælles, skæres i kvarte og befries for kærnehuset, så man kun har frugtkødet tilbage. Det koges herefter mørt i ½ ltr. vand. Derefter sigtes det meste af væden fra og kvæderne blendes med smør og smages til med sherryeddike.

Andebrystet soigneres, skindet ridses, krydres med salt og peber og brunes af på panden på begge sider. Steges herefter færdigt i ovnen ved 170 gr. i ca 8-10 minutter, Herefter er kødet pænt rosa, Hviler herefter.

Svampene renses og steges gyldne i smør.

Hvidkålen snittes helt fint og vendes med salt, sukker, rapsolie, et par dråber sherryeddike, knuste mandler og finthakket purløg.

Anretning: Andebrystet skæres på langs i 2 pæne stykker. Anrettes på tallerken med en skefuld kvædepure, svampene lægges ved siden af pureen. Kål anrettes ovenpå brystet og saucen hældes på. Til sidst pyntes med lidt grønt, f.eks. brøndkarse eller kørvel.

Hertil serveres en Pinot Noir Edition 2009 fra Weingut Daniel i Rheingau.